Nahçıvan Gezi Notları – 2025

nahcivan gece scaled

Herkese Merhabalar;

Bloglamalayı uzun zaman olmuş.. Yeni bir yazı paylaşmak istedim.

Şu aralar işlerim nedeniyle Iğdır, Ağrı bölgesinde çalışıyorum. Haftasonlarımı da Iğdır’da kalmam nedeniyle, günübirlik veya haftasonu 1 gece olacak şekilde Nahçıvan’da geçiriyorum. Bu yazı da oturup, nerede gezilir diye tek tek mimari paylaşmaktan çok sizlerle gündelik hayatı ve nerede ne yapılır nerede eğlenilir, nerede vakit geçirilir gibi bir paylaşım yapmak istedim.

O zaman kısa kısa başlayalım.

Görüntü itibariyle Nahçıvan her ne kadar Özerk bir Cumhuriyet gibi dursa da aslında değil. Öğrendiğim bilgilere göre, bir önce ki bi tık ketum hükümetin özellikle Karabağ savaşı döneminde bir takım destekleri eksik sağlaması nedeniyle Bakü yönetimi tarafından hızlıca ve ivedi bir şekilde yeni hükümet ile değiştirilmiş. Derdim Azerbaycan devletinin politikalarını eleştirmek olmadığı için, bu konular açıkçası beni bağlamıyor.. Fakat şunu da es geçmek istemiyorum.. Halkın geneli eski hükümetten pek yakınıyor. Uzun yıllar kapalı kutu bir yönetim sistemini benimsediğini söylüyor. Bununla beraber konu Bakü’ye şikayet edilse de, Bakü yönetimi Aliyev dostluğu nedeniyle biraz kulağını tıkamış. Taa ki, Karabağ mevzularında hızlıca revizyona gidilmiş. Şu an için her şeyin yolunda ve güzel olduğu söyleniyor.

Nahçıvan’ı tek cümleyle özetle deseniz: Sakin insanların sakin şehri Nahçıvan derim. Doğası, doğal güzellikleri ve geniş caddeleri ve bizler için ekonomik yemekleri ile gezilecek noktalardan biri diyebilirim. Belki de gördüğüm en temiz şehir de diyebilirim. Yollarda çöp görebilmek mucize gibi bir şey. Gezilecek yeri az olsa da her mimari yapıya çok güzel sahip çıkılmış ve değerlerini de koruyor. Şunu da açıkça ekleyim. Eğer ben gece hayatı, eğlence, pub, bar, disko tarzında yerler arıyorum diyorsanız Nahçıvan size göre olmayabilir. Bizzat gitmedim fakat Ankara’daki eğlence mekanları gibi eğlence yerleri olduğunu duydum. Bu konu ile alakalı gittiğinizde detaylı araştırma yapmanız gerekebilir. Zira internet üzerinde bilgi bulmak sanırım biraz zor duruyor.. Sırf blog yazımda bulunsun diye hususi araştırdım fakat ben de fazla bilgi bulamadım.

Nahçıvan’a Hava Yolu ile Ulaşım

Nahçıvan’a gitmek oldukça basit. Pasaporta ihtiyacınız olmadan kimlikle gidebilirsiniz. İstanbul’dan her bir kaç günde bir Nahçıvan’a uçuş var. Havalimanında size verilecek bir formu doldurmanız ve pasaport kontrol polisine göstermeniz gerekiyor. Aynı formu, dönüşe kadar saklamanız gerekiyor. Eğer pasaport ile yurtdışına çıkıyorsanız, bir form doldurmanıza gerek yok.. Yurtdışı çıkış harcınızı ödeyerek çıkabilirsiniz.

Nahçıvan Havalimanından Bakü’ye Ulaşım

Azerbaycan Havayollarının internet sitesinden Bakü’ye bilet alabilirsiniz. Türk Lirasının değişken kurları nedeniyle Türk Lirası cinsinden fiyat bilgisi vermiyorum. Fakat Bakü – Nahçıvan arasında 240 Manat’a gidiş dönüş bilet alabilrsiniz. Azerbaycan vatandaşları 120 Manat’a git-gel bilet alabiliyor. Fakat Azerbaycan vatandaşı olmayanlarda fiyat değişiyor.

Iğdır’da, Manat Nereden Alınır?

Eğer Nahçıvan’a karayolu ile geçecekseniz, önceden Manat almanızı tavsiye ederim. Gidin şu döviz bürosundan Manat alın demeyeceğim. Ama Iğdır Atatürk Caddesinde, belirttiğim nokta da buraya tıklayarak birden fazla döviz bürosu mevcuttur. Tamamen kendi matematiğinize uyan bir döviz bürosundan Manat alabilirsiniz. Herhangi bir kur bilgisi vermiyorum. Gideceğiniz günün şartlarına göre hesaplamalar yapabilirsiniz.

Dilucu Sınır Kapısı

Dilucu Sınır Kapısından ( Karadan ) Nahçıvan’a Gidiş

Tahmin ettiğiniz gibi, havalimanı kuralları burada da mevcuttur. Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıktadır. Eğer otobüs ile gitmek isterseniz mümkün ama, otobüs saatlerini ve biletlerini bulmakta zorlanabilirsiniz. Diğer yandan Iğdır Turizm, Aras Turizm gibi şirketlerin seferleri olduğunu gördüm. Fakat ilgili turizm şirketlerini telefonla arayarak bilgi almanızı tavsiye ederim.

Eğer aracınız ile giderseniz, şahsi fikrim aracınızı geçirmeye çalışmayın.. Dilucu Sınır Kapımız önünde otopark mevcuttur ve ücretsizdir. Arabanızı park ettiğiniz gibi Nahçıvanlı taksiciler yanınıza gelecektir. Dediğim size enteresan gelebilir ama burada gelecek taksiciyle anlaşma yoluna gidebilirsiniz.

Dilucu Sınır Kapısı Nahçıvan Arası Taksi Tarifesi

Sistem şöyle işliyor.. Önden fiyatları yazayım ki yollarda çarpılmayın 🙂 Eğer 4 kişi iseniz, taksiciyle anlaşıp kişi başı 10 Manat ücrete gidebilrsiniz. Ama tek kişi iseniz ve taksiyi sadece kendiniz için tutacaksanız 40 Manat a konuyu kapatabilrsiniz. 50 Manat’ı geçmeyin derim. Ama ben tek başımayım ve 40-50 Manat vermek istemiyorum derseniz, o zaman da taksiciyle konuşun ve sizin dışınızda 3 kişinin daha sınıra gelmesini bekleyin. Genel anlamda trafik yoğun oluyor. Bir kere böyle gitmişliğim vardır ve merkeze 10 Manat’a gittim. Eğer bir taksici yanınıza gelmediyse, dert etmeyin derim. Çünkü Azerbaycanlı taksiciler araçlarını 15 günde bir geçirebildikleri için ve kendileri de günde 1 kez geçme hakkına sahip oldukları için Türkiye sınırına gelmemiş olabilir. Endişe etmeden karşıya geçmeye devam edebilirsiniz.

Bir reklam olarak yazmıyorum ama Aslen Tokatlı olan ve Nahçıvan’da yaşayan kardeşim Can’ın aracı ile geçebilirsiniz. Siz yine pazarlığınızı yapabilirsiniz. Ama Can size gideceğiniz son noktaya kadar güvenli bir şekilde yardımcı olacaktır. Can, kendisi Makina mühendisi olup ailesi Nahçıvan’da olduğu için burada yaşamaktadır. Ek iş olarak taksi hizmetini kendi aracıyla vermektedir ve şiddetle tavsiye ederim 🙂 Telefon Numarası: +994777221052 – Whatsapp üzerinden kendisine ulaşabilirsiniz. Herhangi bir komisyon anlaşmam bulunmayıp 🙂 gönül rahatlığıyla yazabilirsiniz.

Dilucu Sınır Kapısı Pasaport Kontrol Geçiş ve Freeshop

Eğer taksiciyi ayarladıysanız onunla beraber karşıya geçebilirsiniz. Eğer aracını Türkiye sınırına geçiremediyse, o da size refakat edecektir.

Burada size bi taktik vereyim. Eğer gümrüğün “Giden Kapısı” önünde kalabalık var ise, siz onları geçip direk polise ulaşın. Zira bekleyenlerin büyük kısmı kamyon şoförüdür ve gümrük işlemleri için bekliyordur. Polise ulaştığınızda “yurtdışı çıkış harcı alacağınızı ve yaya bir şekilde sınırı geçeceğinizi” söyleyin. Eğer pasaport kontrol noktası iç noktada ise, polis size “siz devam edin” diyebilir ve o kalabalığı beklemenize gerek kalmadan yolunuza devam edebilirsiniz. Pasaport kontrol noktasını geçtikten sonra sizi bir freeshop karşılayacaktır.

Bir rivayete göre, Türkiye’nin en ucuz freeshop noktası burasıymış. Dilucu sınır kapısında freeshop vardır ve bir rivayete göre de Türkiye’nin en uygun freeshoplarından biriymiş. Bir kaç fikir olması açısından aşağıya fotoğraf bırakıyorum.

Bu noktayı geçtikten sonra karşınıza son bir gümrük kontrolü geliyor ve sonrasında uzun bir yol var. Bu yolun uzunluğu yaklaşık 1 – 1,5 km’dir. Eğer hava şartları iyi ise, farklı bir deneyim olması açısından yürümenizi tavsiye ederim. O meşhur “ülkemizin en doğu noktası” tabelası buradaki aras nehri üzerindeki köprü de bulunur. Orada fotoğraf çekebilirsiniz 🙂

arasnehri2
image

Yok ben yürümek istemiyorum, servis ile gideceğim derseniz de bu mümkündür. 1 Manat’a bu 1 – 1,5 km’lik yolu götüren servisler mevcuttur. Eğer son gümrük noktasını geçtiğiniz halde göremediyseniz merak etmeyin. Biraz bekleyin gelecektir. Fakat bildiğim kadarıyla gece geç saatlere kadar hizmet verse de, eğer gelmiyorsa o yolu yürümeniz gerekebilir.

Bu yolu tamamladıktan sonra, Azerbaycan gümrük noktasına giriş yapmış olacaksınız.

Bu noktadan sonra, artık Nahçıvan merkezine doğru devam edebilirsiniz.

Nahçıvan Sınırdan Nahçıvan Merkeze Gidiş

Nahçıvan’a girişten itibaren sizleri Nahçıvan şehitlerinin fotoğraflarından oluşan bir yol sizi bekliyor. Yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk ile Nahçıvan’a varabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim gibi eğer ilk Türkiye çıkış kapısından bir taksi bulamadıysanız bu noktada bulmanız ihtimaldir. Ayrıca yukarıda verdiğim telefon numarasına da yazabilirsiniz.

Nahçıvan’da Nereleri Gezilir?

Nahçıvan merkezi büyük bir yer değil. Tamamını gezmek için de 2 gün, 1 gece kafidir. Bölgedeki insanların bir kısmı devlet dairesinde memur, bir kısmı özel sektör çalışanı bir kısmı da hayvancılık ile ilgilenmektedir. Her ne kadar toplam nüfusu yaklaşık 500 bin kişi olsa da merkez bölgesinde yaklaşık 100 bin yaşamaktadır. Daha fazla yer şehir görmek isterseniz, biraz uzaklaşmanız gerekebilir.

Nahçıvan da özellikle Tuz saunalarını şiddetle tavsiye ederim. Türkiye’de girdiğiniz sauna da yarım saatte attığınız teri, burada 5 dakika da atabilirsiniz. Sağlık turizmi bölge de yaygın ve insanlar bu konuda oldukça bilinçliler. Doğal kaynak sularından oluşan havuzlar oldukça popülerdir.

Nahçıvan Açıkhava Müzesi

Eğer Nahçıvan Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etmeyi düşünürseniz, size birkaç önerim olabilir! Müze, Mümine Hatun Türbesi’nin hemen yanı başında, şehrin merkezine çok yakın bir konumda. Buraya geldiğinizde, açık havada tarihe dokunmanın keyfini yaşayacaksınız.

İçeri girdiğinizde sizi ilk olarak taştan yapılmış koç heykelleri karşılayacak. Bu heykeller, Türk kültürünün ne kadar köklü ve anlam dolu olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle koç başlı mezar taşlarına dikkatle bakmanızı tavsiye ederim. Bu taşlar, eski Türkler için cesur savaşçıların ve toplumda önemli yeri olan kişilerin anısını yaşatmak için yapılmış. Üzerlerindeki detaylı işlemeler ise inanılmaz; mutlaka yakından inceleyin derim.

Biraz ilerlediğinizde Akkoyunlu ve Karakoyunlu dönemlerine ait taş levhalar ve kitabelerle karşılaşacaksınız. Kitabelerin üzerindeki yazıları ve figürleri anlamaya çalışmak, o dönemlerde insanların nasıl yaşadığını hayal etmenizi sağlayacaktır.

Açık hava müzesi olduğu için geniş bir alana yayılmış. Gezerken bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Özellikle sabah saatlerinde buraya gelirseniz, ışık daha güzel oluyor ve taş eserlerin detayları daha net görünüyor. Ayrıca, buradaki atmosferin sakinliği ve doğanın içindeki tarihi dokular, size müthiş bir huzur verecektir. Eğer fırsat bulursanız elinize bir kahve alın ve sabah saatlerinde oraya gidin, Sadece sessizliği sesini dinleyin.. Bu dahi çok şey anlatacaktır.

Eğer tarihe biraz ilginiz varsa veya geçmişin izlerini sürmeyi seviyorsanız, burası tam size göre. Ama sadece görmekle yetinmeyin, taşlara dokunun, üzerlerindeki soğukluğu hissedin ve yüzyıllar öncesine bir yolculuk yapıyormuş gibi hayal edin. Müzeden ayrılırken sadece bir gezi yapmış olmayacaksınız, aynı zamanda tarihten bir parçayı da yanınızda götüreceksiniz ve bunların tamamını hiçbir ücret ödemeden yaşayacaksınız.

Nahçıvan Avtovağzal Meydanı

Nahçıvan’a geldiğinizde, şehrin canlılığını hissetmek istiyorsanız ilk uğrayacağınız yerlerden biri Avtovağzal Meydanı olmalı. Burası sadece bir meydan değil, aynı zamanda Nahçıvan’ın geçmişi ve bugünü arasında bir köprü görevi görüyor. Şehirdeki ana otobüs terminalinin hemen karşısında yer almasıyla, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin buluşma noktası olmuş.

Tarihe dönersek, Avtovağzal Meydanı, Nahçıvan’ın modernleşme sürecinde önemli bir adım olarak ortaya çıkmış. Özellikle Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazandıktan sonra Nahçıvan’da yapılan şehir planlaması projelerinin bir parçası olarak inşa edilmiş. Bu meydan, yalnızca bir ulaşım merkezi değil, aynı zamanda şehirdeki ticari ve sosyal hayatın can damarı.

Meydanın ortasında dikkat çeken küçük bir saat kulesi bulunuyor. Bu kule, meydanın simgesi haline gelmiş ve Nahçıvan’ın nostaljik havasını modern dokularla harmanlıyor. Ayrıca meydanın çevresindeki geniş kaldırımlar ve park alanları, yürüyüş yapmak ve çevreyi keşfetmek için oldukça ideal.

Burada zaman geçirirken, meydanın sol tarafında Bayrak Meydanı’nı mutlaka görmelisiniz. Azerbaycan bayrağının gururla dalgalandığı bu alan, Nahçıvan’ın milli ruhunu hissetmek için harika bir yer. Bayrağın büyüklüğü ve çevresindeki düzenlemeler, bölgenin tarihi ve kültürel önemini vurguluyor.

Avtovağzal Meydanı’nda gezmek sadece bir yer görmek değil, Nahçıvan’ın ritmini hissetmek demek. Etrafınızdaki insanlara bakın, şehri yaşayın, bir köşede oturup meydanın enerjisini izleyin. Tarihi dokuların içinde modern bir hareketlilik görmek, Nahçıvan’ı anlamak için mükemmel bir başlangıç olacak. Eğer Nahçıvan’daysanız, bu meydanda bir an durup çevrenizdeki atmosferi solumanız kesinlikle tavsiye etmek isterim.

Alinja Kalesi

Eğer tarih, manzara ve biraz da macera ilginizi çekiyorsa, Nahçıvan’ın en etkileyici noktalarından biri olan Alinja Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bölgenin bu büyüleyici kalesi, sadece mimarisi ve tarihiyle değil, bulunduğu konumla da insanı kendine hayran bırakıyor.

Tarih ve Efsaneler

Alinja Kalesi’nin geçmişi, milattan önceki dönemlere kadar uzanıyor. Fakat kale, özellikle Orta Çağ’da büyük bir öneme sahip olmuş. Moğol akınları sırasında Nahçıvan halkının sığınma noktası olarak kullanılmış ve birçok kez kuşatma görmüş. Kalenin sağlam yapısı ve stratejik konumu sayesinde halkını yıllarca koruduğu anlatılır. Hatta tarihte, kalenin dayanıklılığı nedeniyle “Kafkasların Masada’sı” olarak anıldığı da bilinir.

Kale, İlhanlılar, Selçuklular ve Safeviler gibi birçok büyük devletin kontrolü altına girmiş. Her medeniyet buraya kendi izlerini bırakmış ve kale, bu katmanlı tarihiyle bir açık hava müzesi gibi.

Manzarası ve Zirveye Yolculuk

Alinja Kalesi, Nahçıvan’ın Alinjaçay Vadisi’nde, yaklaşık 1600 metre yükseklikte bir tepenin zirvesine inşa edilmiş. Evet, doğru tahmin ettiniz: buraya ulaşmak biraz efor istiyor! Merdivenleri tırmanırken yanınıza bol su alın ve enerjinizi koruyun. Ancak, zirveye ulaştığınızda gördüğünüz manzara tüm yorgunluğunuzu unutturacak. Vadi boyunca uzanan yemyeşil doğa ve Alinjaçay’ın kıvrımları büyüleyici bir görüntü sunuyor.

Gezilecek Noktalar

Kalenin içinde gözetleme kuleleri, eski su depoları ve taş yapıların kalıntılarını görebilirsiniz. Her taş, bir döneme ve hikâyeye tanıklık etmiş gibi. Kale, tamamen doğal taşlarla ve zorlu arazi şartlarına uygun bir şekilde inşa edilmiş, bu da dönemin mimari dehasını ortaya koyuyor.

Neden Ziyaret Etmelisiniz?

Alinja Kalesi, sadece bir tarihi yapı değil; aynı zamanda Nahçıvan’ın kültürel ve doğal güzelliklerini bir arada görebileceğiniz eşsiz bir yer. Eğer tarihe biraz olsun meraklıysanız, buradaki hikayeleri dinlemekten büyük keyif alacaksınız. Macera arıyorsanız, zirveye çıkan yolda kendinizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak yenilenmiş hissedeceksiniz.

Alinja Kalesi, Nahçıvan’da gezilecek yerler listenizin başında olmayı hak ediyor. Bu tarihi ve görkemli kale, size hem geçmişe bir yolculuk hem de doğayla iç içe bir deneyim sunacak. Unutmayın, zirveye ulaşmanın keyfi, sadece ulaştığınızda değil, yolda yaşadığınız her anın tadını çıkardığınızda daha anlamlı hale geliyor. 😊

The Khan’s Palace: Nahçıvan’ın Zarafeti ve Tarihi Buluşuyor

Nahçıvan’da tarihe tanıklık etmek ve geçmişin ihtişamını hissetmek istiyorsanız, The Khan’s Palace (Han Sarayı) tam da aradığınız yer. Bu etkileyici yapı, sadece Nahçıvan’ın değil, Azerbaycan kültür mirasının da en önemli parçalarından biri. Şehir merkezinde yer alan bu saray, hem mimarisiyle göz kamaştırıyor hem de taşıdığı tarihsel önemiyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Tarih ve Mimari

The Khan’s Palace, 18. yüzyılda Nahçıvan Hanlığı döneminde inşa edilmiş. O dönemin hanedanlarının yaşadığı bu saray, mimarisinde Doğu ve İslam sanatının zarif detaylarını taşıyor. Sarayın inşasında kullanılan taş işçiliği ve geometrik desenler, o dönemdeki mimari ustalığın birer örneği. Aynı zamanda sarayın çevresi, Nahçıvan’ın tarihi ve kültürel dokusuna uygun şekilde düzenlenmiş.

Saray, Nahçıvan Hanlığı’nın siyasi ve idari merkezi olarak kullanılmış. Ancak sadece bir yönetim binası değil; aynı zamanda hanedan ailesinin yaşam alanı olarak da hizmet vermiş. Tarih boyunca birçok önemli olaya tanıklık eden bu yapı, Nahçıvan’ın geçmişini öğrenmek isteyenler için eşsiz bir durak.

Gezilecek Alanlar

Sarayın içine adım attığınızda, sizi bir zamanlar hanedan ailesinin kullandığı odalar, salonlar ve avlular karşılıyor. Duvarlardaki işlemeler, tavan süslemeleri ve pencere vitrayları, yapının ince bir zevkle tasarlandığını gösteriyor. Sarayın geniş avlusu, ziyaretçiler için hem dinlenme hem de fotoğraf çekmek için harika bir alan.

Sarayın çevresindeki bahçeler ise huzur dolu bir atmosfer sunuyor. Özellikle yaz aylarında burayı ziyaret ederseniz, yemyeşil doğa ve çiçeklerin arasında dolaşırken tarihin içinde kaybolabilirsiniz.

Manzarası ve Konumu

Saray, Nahçıvan şehir merkezinde kolayca ulaşılabilir bir konumda yer alıyor. Çevresinde yürüyüş yapabileceğiniz pek çok alan ve yakındaki diğer tarihi yapılarla bağlantılı bir rota oluşturabilirsiniz. Ziyaretinizi planlarken mutlaka yeterli zaman ayırın, çünkü bu sarayı keşfetmek birkaç saatinizi alabilir.

Neden Ziyaret Etmelisiniz?

The Khan’s Palace, Nahçıvan’ın kültürel ve tarihi geçmişini yakından tanımak için mükemmel bir yer. Zarif detaylarıyla büyüleyici bir atmosfer sunarken, aynı zamanda size geçmişte burada yaşayan insanların yaşam tarzını ve dönemin sosyal yapısını anlamanız için fikir veriyor.

Eğer Nahçıvan’a yolunuz düşerse, The Khan’s Palace kesinlikle görmeniz gereken yerler listenizde olmalı. Hem tarih hem de zarafet dolu bu saray, size unutulmaz bir gün yaşamanıza yardımcı olabilir.

Nahçıvan Saat Meydanı: Şehrin Nabzı Burada Atıyor

Nahçıvan’a geldiğinizde, şehir merkezinde yer alan ve adeta bölgenin kalbi gibi işleyen Saat Meydanı, gezginlerin ilk uğrak noktalarından biri oluyor. Hem şehrin buluşma noktası hem de tarihi ve modern dokuyu bir arada barındıran bu meydan, Nahçıvan’ı tanımak için harika bir başlangıç noktası.

Saat Meydanı’nın Tarihi ve Önemi

Meydan, Nahçıvan’ın modernleşme sürecinde oluşturulmuş, ancak tarihsel bağlarını koparmamış bir alan. Saat kulesi, meydanın tam ortasında yükseliyor ve bu kule, hem bölgenin simgesi hem de şehre gelen ziyaretçilere bir hoş geldin mesajı gibi. Nahçıvan halkı için bu kule, sadece bir saat değil, aynı zamanda geçmişle günümüz arasında bir bağ anlamına geliyor.

Saat Meydanı, bir zamanlar ticaret yollarının kesişim noktası olarak da önemli bir rol üstlenmiş. Bugün ise sosyal yaşamın merkezi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Çevresinde kafeler, restoranlar ve oteller bulunuyor; bu da meydanı, şehri keşfetmeye başlamak için mükemmel bir nokta haline getiriyor.

Ayrıca her saat başı saat kulesinden çıkan bir maket (dans eden çift figürü) sizi karşılıyor.

Meydanın Güzellikleri

Meydanın en dikkat çeken unsuru elbette saat kulesi. Kule, Nahçıvan’ın kültürel mirasını yansıtan ince detaylara sahip ve geceleri ışıklandırıldığında çok daha etkileyici bir görüntü sunuyor. Çevresindeki düzenlemeler de oldukça hoş; geniş yürüyüş yolları, çiçeklerle bezeli küçük bahçeler ve dinlenme alanları sayesinde meydanda vakit geçirmek ayrı bir keyif.

Burada biraz oturup çevredeki hareketliliği izlemek bile başlı başına bir deneyim. Yerel halkın günlük yaşamını gözlemleyebilir, şehrin enerjisini hissedebilirsiniz. Ayrıca, meydanın etrafındaki kafelerde bir çay molası verip Nahçıvan’a özgü lezzetleri deneyebilirsiniz.

IMG 9661

Nahçıvan’da Nerede Yemek Yenir?

Nahçıvan küçük bir yer olduğu için, aslında yemek anlamında söyleyebileceğimiz yerler de az.. Merkezde her zaman bir hamburgeci v.s. satış yapan yerler bulmak mümkün. Blindik fast food mantığının dışında size 2 yer tavsiye etmek istiyorum.

Milli Yemekler Restoranı

Nahçıvan’ın zengin mutfak kültürünü deneyimlemek isteyenler için “Milli Yemekler” restoranı ideal bir durak. Şehir merkezindeki Azadlıq Mahallesi’nde bulunan bu mekan, geleneksel Azerbaycan lezzetlerini otantik bir atmosferde sunuyor.

Restoranın menüsünde, çeşitli kebaplar, dolmalar, sulu yemekler ve hamur işleri gibi Azerbaycan mutfağının seçkin örnekleri bulunuyor. Özellikle “Arzuman Köftesi” gibi yerel spesiyaliteleri denemenizi öneririm. Bu yemek, kıyma ile hazırlanan dış katmanın içinde bütün tavuk, kuru kayısı, ceviz, hurma ve merkezinde kabuklu çiğ yumurta bulunan, özel soslu suda saatlerce pişirilen bir lezzet şöleni sunuyor.

“Milli Yemekler” restoranı, sadece yemekleriyle değil, aynı zamanda sunduğu samimi ve geleneksel ortamıyla da misafirlerine unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Nahçıvan’a yolunuz düştüğünde, bu mekanda yerel tatları keşfetmeyi unutmayın. Her ne kadar aşağıda bir fotoğrafta bir mekan gözükse de, aslında aynı işletmeden iki tane bulmak mümkündür.

ibnbattuta x8W4AY0 wsdpm Skk

Nahçıvan Nuh Yurdu Restoran – Nahçıvan Nuhun Gemisi Restaurant

Herhalde gördüğüm en otantik mekanlardan biriydi. Her detayı ince düşünülmüş ve uygulanmış. İçerisinde havuzlu bahçesinden, kuğulara kadar her şey mümkün.. Aynı zaman da İstanbul’un nevizade akşamlarını da burada yaşayabilirsiniz 🙂

Bu iki mekanında fiyatlarına gelirsek, aşağı yukarı kişi başı 30 – 40 Manat arasında karnınıza tamamen doyurabilirsiniz. son mekana biraz torpil geçtim fakat fazlasıyla hak ediyor. Eğer tekrar yolum düşerse, kesinlikle gitmek istiyorum.

Nahçıvan’da Ne Yenir?

Düşbere

Minik boyutlardaki mantıların et suyu içinde pişirilmesiyle hazırlanan düşbere, Azerbaycan mutfağının sevilen çorbalarından biridir. Bir kaşığa 30-40 adet sığacak kadar küçük hazırlanan bu mantılar, hem lezzeti hem de sunumuyla dikkat çeker.

Qutab

Türkiye’deki gözlemeye benzeyen qutab, ince açılmış hamurun içine kıyma, peynir, patates veya ıspanak gibi malzemelerin konulup sacda veya tavada pişirilmesiyle hazırlanır. Üzerine tereyağı sürülerek servis edilen qutab, hafif ve doyurucu bir atıştırmalıktır.

Dolma

Asma yaprağına sarılan veya biber, patlıcan gibi sebzelerin içi doldurularak hazırlanan dolma çeşitleri, Nahçıvan mutfağında önemli bir yere sahiptir. Et, pirinç ve baharatlarla hazırlanan iç harcıyla yapılan dolmalar, özellikle özel günlerde sofraları süsler.

Bozbaş

Kuzu eti, nohut ve patatesin birlikte pişirildiği bozbaş, yoğun ve doyurucu bir yemektir. Özellikle soğuk kış günlerinde tercih edilen bu yemek, yanında taze ekmekle servis edilir.

Şirin Plov

Tatlı pilav olarak da bilinen şirin plov, kuzu eti, kuru meyveler ve kuruyemişlerle hazırlanan özel bir pilav çeşididir. Tatlı ve tuzlunun uyumunu sevenler için ideal bir lezzettir.

Kətə (Kete)

İnce açılmış hamurun içine çeşitli otlar, peynir veya patates konularak hazırlanan kete, tandırda pişirilir ve sıcak servis edilir. Nahçıvan’da özellikle bahar aylarında düzenlenen Kete Festivali’nde bu lezzetin farklı çeşitlerini tatma imkanı bulabilirsiniz

Yukarıda da anlattığım gibi, tamamını gezmek için 2 gün kafidir. Eğer benim 2 gün fazla vakit olur derseniz, sabah erkenden akşam saatine kadar da seyahatinizi bitirebilirsiniz.

Geriye dönüş yolunda sizi yeni bir sürpriz beklemiyor 🙂 Nahçıvan’a giriş prosedürlerinin tersini uygulayarak ülkemize geri dönebilirsiniz.

Yazıyı bitirmeden önce aşağıda mesajımızı da verelim 🙂

karabag azerbaycan

Bu yolculukları tamamladıktan sonra sizleri aşağıdaki güzel kapı karşılıyor ve ülkemize tekrar hoşgeldiniz 🙂

image 1

Bir sonraki blogta görüşmek dileğiyle…

This Post Has 2 Comments

  1. Levent Ağaoğlu

    Ali’nin blog dünyasından bir Nahçıvan turuna çıktığımızda hakkında son derece kısıtlı bilgilere ancak sahip olabildiğimiz ülkemize sınırdaş yegane özerk bölge olan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Nahçıvan eyaleti hakkında Ali’nin ayak izleri ve gözlemleri eşliğinde sahadan bilgilere sahip olabileceğiz. Önemli olan masa başında oturarak internet sitelerine bakarak kes yapıştır yöntemi ile yazılar yazmak değil ve fakat saha gözlemleri ile dopdolu izlenimleri okuyuculara aktarmaktır.

    Oturduğum binadaki komşum Nahçıvanlıdır arasıra Ordubad şehrine gider gelir eşi doktordur bir oğlu endüstri mühendisliğini daha yeni kazandı üniversiteye başladı diğer oğlu lisede okuyor yıllardır da İstanbul’da oturuyorlar

    Ali’nin bloğu bizleri daha nice bambaşka dünyalara götürerek saha izlenimlerini paylaşacağına olan kuvvetli inancımla ve iyi bir hafta son hafta dileklerimle

    Levent Ağaoğlu
    http://www.booksonturkey.com

Bir yanıt yazın